Östra Husby Vägförening
-Vår Historia-
Östra Husby Vägförening
-
Historia och Nutid -
Vägföreningen har till uppgift att sköta underhåll av gator/vägar och trottoarer enligt utförd förrättning av Lantmäteriet. Detta uppdrag fick föreningen redan på 1970-talet efter att dåvarande Östra Vikbolandets kommun ansökt om att en vägförening skulle bildas i samband med att samhället byggdes ut och blev centralort för Vikbolandet.
Med utbyggnaden följde ökad trafik och belastning av gator/vägar vilket ställde ökade krav på en rationell väghållning i form av planerade drift- och underhållsinsatser.
Ägare till fastigheter inom vägföreningens verksamhetsområde blir obligatoriskt medlem i föreningen. Varje år debiteras medlemmarna en medlemsavgift som ska täcka kostnaderna för årligt drift- och underhåll av våra gator/vägar.
Lantmäteriet fastställde vägföreningens uppgifter genom en förrättning som gav föreningen i uppdrag att utifrån 1970 års byggnadsplan: (nedanstående punkter är citat från förrättningen)
-
Svara för väghållningen, sommar och vintertid. Alla föreningens vägar, som nyttjas skall hållas i sådant skick att de året runt är fullt trafikabla med personbil och andra motorfordon – även vid tjällossning
-
Där gångbana anlagts ingår underhållet av denna i vägföreningens väghållning
-
Grind eller led får ej uppsättas över föreningens vägar
-
Vid nybyggnad inom byggnadsplaneområdet bör vägarna vid behov utbyggas till den bredd och i det läge planen anvisar
-
Föreningens ansvar omfatta även iordningställande och underhåll av sådan mark inom föreningens område, vilken i gällande byggnadsplaner anses till andra allmänna platser */
-
Iordningställande av dessa områden bör verkställas efter hand som vägföreningen därom beslutar och till de skick, som är brukligt för dylika områden och som vägföreningens styrelse närmare beslutar om
*/ Med allmänna platser avses grönområden och annat inom området som inte beskrivs som vägar (gator) eller tomtmark
Området som vägföreningen ansvarar för har sedan bildandet utvidgats i takt med att samhället byggts ut och omfattar idag de blåmarkerade vägarna på nedanstående karta.
Trafikverket har ansvar för Bossgårdsvägen och Skenäsvägen.
(plats för karta)
Under 2010-talet utredde Norrköpings kommun om de stora lokala vägföreningarnas uppgifter skulle övertas av kommunen. Efter flera års utredande konstaterade kommunfullmäktige i mars 2020:
”Frågan om huvudmannaskap för allmän plats, framför allt vägar, i vägföreningar har en lång och komplex historia. Det finns en önskan från vissa vägföreningar om att kommunen ska vara huvudman för anläggningar i föreningens verksamhetsområde.
Alternativet att överta huvudmannaskapet från föreningarna innebär stora kostnader. Enbart för att administrera övertagandet beräknas till ca 50 mkr, därtill kommer ökande driftskostnader med ca 20 mkr/år och investeringskostnader som i dagsläget är svåra att förutse. Ett kommunalt övertagande kommer, enligt gällande beslut att belasta föreningarna ekonomiskt med en bedömd kostnad om ca 200-300 mkr för t.ex. den höjning av vägarnas standard som krävs för övertagandet”.
Kommunfullmäktige beslöt att inte överta huvudmannaskapet för allmän plats i vägföreningarna.
Dock har kommunen tagit på sig ansvaret för belysningsanläggningarna i områden där vägförening finns t.ex. Östra Husby.
Genom en tillfällig överenskommelse med kommunen sköter man också tills vidare grönområden och underhåller befintliga lekplatser.
Östra Husby Vägförening erhåller för närvarande ett kommunalt bidrag med ca 85 000 kr/år och ett statligt bidrag med ca 6 000 kr/år. I övrigt finansieras vägföreningens verksamhet genom utdebitering i form av medlemsavgifter som baserar sig på hur många andelar man har i föreningen.
2021 är 285 fastigheter anslutna till vägföreningen med sammanlagt 481 driftsandelar som betalar avgift till föreningen.
Av dessa fastigheter ägs 9 av kommun/region, md sammanlagt 130 driftsandelar.
Uppdatering gjord i december 2021